Sposób przygotowania:
Pulpety ryżowe.
Ryż ugotować na sypko, ostudzić. 1/3 cebuli posiekać bardzo drobniutko, pozostałą w ćwierć plastry lub grubą kostkę.Pieczarki opłukać i pokroić na ósemki. Zeszklić na rozgrzanym maśle i odrobinie oleju grubo pokrojoną cebulę i pieczarki,posypać rozmarynem,pieprzem ziołowym i solą.Doprawić przyprawą do zup.Podsmażyć, włożyć koncentrat pomidorowy, podlać wodą -ok.1/2 szklanki lub trochę więcej.Zagotować i odstawić. Do ostudzonego ryżu wrzucić posiekaną drobniutko cebulkę, natkę pietruszki i starty na drobnej tarce żółty ser.Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić masę. Lekko wilgotnymi rękami nabierać masę ryżową i lepić kulki większe trochę od dużego orzecha włoskiego.Panierować je w bułce tartej i obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Na pulpety wylać nasz sos pieczarkowy i dusić na patelni pod przykryciem ok.10 minut.Delikatnie wyjmować pulpety na talerze, żeby się nie rozpadały-proponuję dużą łyżką.Polać sosem i posypać zieleniną. Ja zaserwowałam je jako dodatek do smażonej ryby. Córka już dziś prosiła o zrobienie ich kolejny raz.
dusia30
msewka
Natala1210
Śliweczka