goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Pulpety w kurkowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mięso podajemy z ziemniaczkami i surówką

Pulpety w kurkowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety w kurkowym sosie

 

  • mięso mielone 1/2 kg
  • cebula 1 sztuka
  • jajko 1 sztuka
  • sól
  • pieprz
  • mąka do panierowania
  • tłuszcz do smażenia

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpety w kurkowym sosie
Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę (można ją też zetrzeć na tarce). Następnie dodajemy jajko oraz przyprawy. Formujemy niewielki pulpeciki, obtaczamy w mące i obsmażamy na tłuszczu.Przygotowujemy sos: Cebulę obieramy i podsmażamy delikatnie na maśle. Następnie dodajemy oczyszczone i sparzone kurki. Całość dusimy około 20-25 minut, podlewamy bulionem. Śmietanę dokładnie mieszamy z mąką by pozbyć się grudek i zaciągamy nią sos. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Do sosu przekładamy mięso, podajemy.
Pulpety w kurkowym sosie
Do mięsa dodajemy pokrojoną cebulę oraz jajko
Pulpety w kurkowym sosie
Następnie dodajemy przyprawy i wyrabiamy masę
Pulpety w kurkowym sosie
Mięso smażmy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron
Pulpety w kurkowym sosie
Pulpety przekładamy do przygotowanego sosu