Sposób przygotowania:
Pulpety w sosie chrzanowym
Cebulę siekamy w drobną kostkę, bułkę namaczamy w mleku nadmiar odciskamy. Mięso mielone mieszamy z przeciśniętą przez praskę bułką dodajemy też jajko,mąkę ziemniaczaną, posiekaną natkę pietruszki,podsmażoną na łyżce oliwy cebulę oraz przyprawy:sól, pieprz, gałkę.Dokładnie łączymy składniki.Zagotowujemy niedużą ilość wody z solą. Z masy formujemy nieduże pulpety i stopniowo wrzucamy je do wrzątku.Gdy woda znowu zaczyna wrzeć gotujemy pulpety jeszcze 3min , po czym wyjmujemy je z wody.Rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy łyżkę mąki pszennej i jedną ziemniaczanej i powoli stale mieszając dolewamy wywar pozostały po gotowaniu pulpetów oraz śmietanę. Zestawiamy rondelek z ognia i doprawiamy sos, dodając sól cukier trochę soku z cytryny oraz chrzan. Tak przygotowane pulpety możemy podawać z ziemniakami i surówką z makaronem ryżem lub kaszą kwestia upodobań.
jarek-energy
sandra200
eli_555