rzerznik

rzerznik

Starszy Kucharz
[Przepisów: 26]

Pulpety w sosie Teriyaki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Coś innego na dobry posiłek

Pulpety w sosie Teriyaki

Składniki:

Pulpety w sosie Teriyaki

 

  • mięso mielone wieprzowo wołowe - 500 gramów
  • kasza kuskus - 150 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • sól - 2 szczypty
  • pieprz - 2 szczypty
  • garam masala - 3 szczypty
  • sos teriyaki - 120 gramów
  • śmietana 18% - 1 sztuka
  • kostka drobiowa - 1 sztuka
  • szczypiorek - 1 sztuka
  • sos sweet chilli - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie Teriyaki
Mięso mielone wkładamy do misy, dodajemy kaszę kuskus,sos sweet chilli. jajka, pieprz, sól oraz mieszankę przypraw garam masala (można dodać inne przyprawy według uznania). Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę i lepimy niedurze kulki. Kostkę rosołową rozpuszczamy w wodzie i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wrzucamy pulpety do gotującej się wody i czekamy aż wypłyną, gotujemy około 10 minut. W tym czasie mieszamy sos teriyaki ze śmietaną. Wyjmujemy pulpety z wywaru i wkładamy do naczynia żaroodpornego (blachy) i zalewamy wcześniej rozrobionym sosem. Zapiekamy około 15 minut w temperaturze 150 - 180 stopni. Wykładamy na półmisek i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem (może być natka pietruszki lub kolendra. Życzę udanego gotowania i smacznego.