Sposób przygotowania:
Pulpety wieprzowe w sosie grzybowym
Do mięsa mielonego wbijamy jajka. Dodajemy posiekaną i zeszkloną na rozgrzanym tłuszczu cebulę z czosnkiem. Wsypujemy otręby, bułkę i przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną i formujemy zgrabne kulki. Pulpety przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym aby wchłonął zbędny tłuszcz. Grzyby dokładnie płuczemy i moczymy w wodzie. Następnie gotujemy w 3/4 l wody z dodatkiem kostek i przypraw. |Gdy grzyby są już miękkie zaprawiamy sos mąką aby lekko zgęstniał. Do sosu dodajemy pulpety i całość chwilę podgrzewamy. Pulpety podajemy posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Donja50
pozdrawiam