dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pulpety wieprzowe w sosie grzybowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 350
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pulpety wieprzowe w sosie grzybowym. Idealny dodatek do gotowanych ziemniaków, ryżu lub różnego rodzaju kasz.

Pulpety wieprzowe w sosie grzybowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety wieprzowe w sosie grzybowym

 

Sposób przygotowania:

Pulpety wieprzowe w sosie grzybowym
Do mięsa mielonego wbijamy jajka. Dodajemy posiekaną i zeszkloną na rozgrzanym tłuszczu cebulę z czosnkiem. Wsypujemy otręby, bułkę i przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną i formujemy zgrabne kulki. Pulpety przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym aby wchłonął zbędny tłuszcz. Grzyby dokładnie płuczemy i moczymy w wodzie. Następnie gotujemy w 3/4 l wody z dodatkiem kostek i przypraw. |Gdy grzyby są już miękkie zaprawiamy sos mąką aby lekko zgęstniał. Do sosu dodajemy pulpety i całość chwilę podgrzewamy. Pulpety podajemy posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Pulpety wieprzowe w sosie grzybowym
Z mięsa mielnego formujemy zgrabne kulki.
Pulpety wieprzowe w sosie grzybowym
Pulpety przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
Pulpety wieprzowe w sosie grzybowym
Gotujemy grzyby z dodatkiem kostek i przypraw.
Pulpety wieprzowe w sosie grzybowym
Do sosu dodajemy przesmażone pulpety i chwilę podgrzewamy.