Sposób przygotowania:
Pulpety wieprzowe w sosie pomidorowo-paprykowym
Mięso mielone mieszamy z odciśnięta z mleka kajzerką, jajkiem, solą, pieprzem, czosnkiem. Wyrabiamy dokładnie rękoma. Z mięsa formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Uformowane pulpeciki obtaczamy w mącepulpeciki gotujemy w wodzie osolonej z dodatkiem łyżki oleju, zielem angielskim i liściem laurowym. Po wypłynięciu ok 10 minut. Wyciągamy łyżką cedzakową odstawiamy na chwilę. Do garnka wlewamy ok litr wody rozpuszczamy dwa sosy, na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę, cebulę i paprykę (wcześniej obrane i umyte) przekładamy do garnka z sosem , gotujemy na małym ogniu ok 10 min. Do sosu przekładamy pulpety i gotujemy ok 10 min. Podajemy z ziemniakami lub ryżem.