Sposób przygotowania:
pulpety w sosie szczawiowym
Mięso,w tym wypadku wieprzowe, przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki - pokrojoną drobno cebulę, jajko,ser, kaszę i przyprawy. Połączyć mieszaninę wyrabiając kilka minut. Formować pulpety, obtaczać je w mące lub bułce a następnie obsmażać na malej ilości tłuszczu.
Przełożyć do rondla,podlać ciepłą wodą tak by pulpety były całkowicie zanurzone. Wrzucić liść laurowy i parę ziarenek ziela angielskiego.
Gotować na małym ogniu 15-20 minut. Po tym czasie dodać posiekany szczaw. Po kilku minutach gdy szczaw odda swój smak zagęścić mąką i śmietaną (jogurtem) Przyprawić solą, pieprzem.
Przełożyć do rondla,podlać ciepłą wodą tak by pulpety były całkowicie zanurzone. Wrzucić liść laurowy i parę ziarenek ziela angielskiego.
Gotować na małym ogniu 15-20 minut. Po tym czasie dodać posiekany szczaw. Po kilku minutach gdy szczaw odda swój smak zagęścić mąką i śmietaną (jogurtem) Przyprawić solą, pieprzem.