Sposób przygotowania:
Pulpety z brukselką w sosie
Oczyścić brukselkę z wierzchnich liści .Przekroić większe na pół tak by wszystkie były mniej więcej jednakowej wielkości .Mięso wymieszać z jajkiem , bułką tartą , natką pietruszki ( 3 łyżki ) .Doprawić szczyptą soli , pieprzu i maggi .Uformować 8 małych pulpetów i obtoczyć w mące . Brukselkę włożyć go garnka , zalać wodą , dodać kostkę bulionową i doprowadzić do wrzenia . Dołożyć do niej ostrożnie pulpety i gotować przez 20 minut . Dodać śmietankę i koncentrat ( ja wykładam go do miseczki i rozprowadzam gorącym wywarem a potem wlewam do garnka ) . Rozrobić w kilku 3 łyżkach oleju mąkę ( 3 płaskie łyżeczki ) i zagęścić nią sos - wkłada sie po prostu tą ,, paćkę" z oleju z mąką do sosu i miesza - nie robią się kluchy a sos zagęszcza .Doprawić do smaku pieprzem , cukrem i maggi . Podawać posypane natka pietruszki . Sos ma taki lekko ,, gołąbkowy " smak - podoba mi się wykorzystanie wywaru z brukselki bo nie lubię marnować niczego. Podpowiadam , że z tej porcji wychodzi 8 pulpetów które podzieliłam na 4 porcje z odpowiednią ilością sosu.