Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pulpety z mięsa wieprzowego w ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pulpeciki obtaczane w ryżu są bardzo efektowne i smaczne. Podane z sosem i surówką smakują wyśmienicie.

Pulpety z mięsa wieprzowego w ryżu

Składniki:

Pulpety z mięsa wieprzowego w ryżu

 

  • 60 dag mielonego mięsa z łopatki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag ryżu ugotowanego

Sposób przygotowania:

Pulpety z mięsa wieprzowego w ryżu
Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Mięso włożyć do miski, dodać posiekaną cebulę, imbir, jajko, sos sojowy, sól i pierz do smaku, dokładnie wymieszać. Z masy rękami formować okrągłe pulpeciki. Ugotowany na pół twardo ryż osączyć, ostudzić, wysypać na talerz. Obtaczać pulpeciki, układać na siatce nad gotującą się wodą. Gotować pod przykryciem około pół godziny.