Sposób przygotowania:
Pupa białego zajączka
KREMY 1) Serki wymieszać i odsączyć od serwatki wykładając je na papierowy ręcznik umieszczony na sitku. Czas odsączania ok 6 godzin. Po tym czasie wymieszać ser z pastą waniliową i ksylitolem. 2) Jogurt grecki również odsączyć.BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie mąki wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu biszkopt będzie równy. Odstawić do wystygnięcia. Część służąca za pupę zająca podzielić na 3-4 blaty. Z biszkoptu w keksówce wyciąć łapki a z muffinki uformować ogonek. Każdy z blatów nasączyć wodą z cytryną. Przełożyć dżemem i kremem waniliowym (1). Całość pokryć kremem z jogurtu greckiego (2) i obficie posypać wiórkami kokosowymi. Składniki na łapki zagnieść w odpowiadających nam proporcjach, uformować odpowiednie kształty i przykleić na krem do tortu.CZEKOLADOWA ZIEMIA Ksylitol rozpuścić w ciepłym napoju roślinnym lub mleku. Zagnieść z resztą składników i piec w formie pokruszonej ok 15 minut w 180’C. Po wystudzeniu ułożyć okruchy wokół tortu. ZIELONY KREM TRAWA Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Przełożyć krem do szprycy i udekorować wokół tortu tworząc trawkę.
luna76
marietta
zbysiowa
Netka
Kniejson
gosiapiotrek23
ale jest super, gratuluje pomysłu ;)