Candy Pandas

Candy Pandas

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Pupa białego zajączka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Hasło „zjeść coś od dupy strony” nabiera realności! Dodatkowo tort jest w sam raz dla bezglutenowców i osób dbających o linię :)

Pupa białego zajączka

Składniki:

Pupa białego zajączka

 

  • Biszkopt - pupa (miska śr: 18 cm, wys: 7 cm)
  • 5 jajek
  • 70g mąki kukurydzianej
  • 70g skrobi kukurydzianej
  • 30g kakao
  • 100g ksylitolu
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Biszkopt - łapki i ogonek (keksówka 24x11 cm)
  • 3 jajka
  • 90g mąki (po połowie skrobi i mąki kukurydzianej)
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki ksylitolu
  • odrobina proszku do pieczenia

 

  • Kremy
  • 1) -800g serka homogenizowanego
  • ksylitol lub inna substancja słodząca
  • 2-3 łyżeczki pasty waniliowej

 

  • 2) – jogurt grecki Tolonis (biedronka)

 

  • Czekoladowa ziemia
  • ½ szkl. mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 łyżki napoju roślinnego (lub mleka)
  • 3 łyżki ksylitolu lub innej substancji słodzącej

 

  • Krem zielona trawa
  • 1 awokado
  • 1 banan
  • duża garść świeżego szpinaku
  • ksylitol lub inna subst. słodząca

 

  • Dodatkowo
  • 2 łyżeczki soku z buraka+ domowy marcepan+ mąka ryżowa (łapki)
  • woda+ sok z cytryny+ ksylitol (do nasączania blatów)
  • domowy dżem porzeczkowy/jagodowy/wiśniowy
  • wiórki kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Pupa białego zajączka
KREMY 1) Serki wymieszać i odsączyć od serwatki wykładając je na papierowy ręcznik umieszczony na sitku. Czas odsączania ok 6 godzin. Po tym czasie wymieszać ser z pastą waniliową i ksylitolem. 2) Jogurt grecki również odsączyć.BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie mąki wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu biszkopt będzie równy. Odstawić do wystygnięcia. Część służąca za pupę zająca podzielić na 3-4 blaty. Z biszkoptu w keksówce wyciąć łapki a z muffinki uformować ogonek. Każdy z blatów nasączyć wodą z cytryną. Przełożyć dżemem i kremem waniliowym (1). Całość pokryć kremem z jogurtu greckiego (2) i obficie posypać wiórkami kokosowymi. Składniki na łapki zagnieść w odpowiadających nam proporcjach, uformować odpowiednie kształty i przykleić na krem do tortu.CZEKOLADOWA ZIEMIA Ksylitol rozpuścić w ciepłym napoju roślinnym lub mleku. Zagnieść z resztą składników i piec w formie pokruszonej ok 15 minut w 180’C. Po wystudzeniu ułożyć okruchy wokół tortu. ZIELONY KREM TRAWA Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Przełożyć krem do szprycy i udekorować wokół tortu tworząc trawkę.