Sposób przygotowania:
Puree z dynią zasmażane z jajkiem
Obrane i pokrojone ziemniaki gotować w osolonej wodzie. Po 15 minutach dołożyć pokrojoną w kostkę dynię i ugotować wszystko do miękkości. Odcedzić. Dodać masło i śmietankę . Utłuc na puree . Wymieszać . Doprawić do smaku pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, wsypać por , polać miodem i smażyć mieszając by miód się karmelizował na porze .
Do puree ziemniaczanego dodać dobrze roztrzepane jajko , dobrze wymieszać i przełożyć na druga ( suchą patelnię ). Smażyć mieszając aż jajko się zetnie a masa zacznie przypominać dobrze usmażoną jajecznicę.
Podawać obłożone karmelizowanym porem jako samodzielne danie lub dodatek do smażonych mięs .
Można przygotować puree wcześniej i przed podaniem zmieszać z jajkiem i zasmażyć .
Karmelizowany por też można zrobić wcześniej i przed podaniem podgrzać.
Na patelni rozgrzać olej, wsypać por , polać miodem i smażyć mieszając by miód się karmelizował na porze .
Do puree ziemniaczanego dodać dobrze roztrzepane jajko , dobrze wymieszać i przełożyć na druga ( suchą patelnię ). Smażyć mieszając aż jajko się zetnie a masa zacznie przypominać dobrze usmażoną jajecznicę.
Podawać obłożone karmelizowanym porem jako samodzielne danie lub dodatek do smażonych mięs .
Można przygotować puree wcześniej i przed podaniem zmieszać z jajkiem i zasmażyć .
Karmelizowany por też można zrobić wcześniej i przed podaniem podgrzać.