anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Puszysta pianka z truskawkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Bardzo smaczne ciasto, delikatne i puszyste:)

Puszysta pianka z truskawkami

Składniki:

Puszysta pianka z truskawkami

 

 

  • Pianka:
  • krem śmietankowy do tortów 2 opak.
  • 600 ml zimnego mleka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
  • 1/2 litra wrzącej wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 70 dkg truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 300 ml wrzącej wody
  • Do posypania granulowane słodzone kakao

 

Sposób przygotowania:

Puszysta pianka z truskawkami
Białka oddzielić od żółtek (jajka powinny być zimne z lodówki)
dodać szczyptę soli, ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, następnie żółtka i dalej ubijać .
Na końcu dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Tortownicę lub blaszkę o wymiarach 25x28 cm, wysmarować lekko masłem, wlać ciasto, piec w 170 st C około 35-40 min.
Ciasto wystudzić, przekroić na pół, włożyć spód do blaszki.
Zimne mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać kremy i kakao, ubić na sztywną masę.
Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody, razem z żelatyną, wystudzić, wlać do ubitego kremu.
Wszystko razem ubijać jeszcze mikserem, około 2 min, gęstniejącą piankę wylać na spód ciasta.
Przykryć drugim ciastem , dokładnie docisnąć, wstawić do lodówki, na 30 min.
Truskawki umyć, oczyścić, pokroić, ułożyć na cieście, zalać tężejącą galaretką truskawkową rozpuszczoną w 300 ml wrzącej wody.
Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Gotowe ciasto można posypać granulowanym słodzonym kakao.

Smacznego.