Sposób przygotowania:
Puszysty serniczek
Zimne masło utrzeć szybko z cukrem i jajkiem dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść ciasto które trzeba schłodzić w lodówce. Masa serowa: Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem, następnie dodając na zmianę ser i żółtka jajek oraz na koniec mąkę ziemniaczaną do gładkiej masy serowej dodać nasiona z laski wanilii i ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia ( 33 cm na 22 cm, ale może też być troszkę większa)wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie na dnie wykładamy schłodzone ciasto i wylewamy masę serową. Piekarnik nagrzać do 170 st i piec ciasto około 1 godziny po upieczeniu sernik studzić w uchylonym piekarniku. Sernik po upieczeniu ma przyjemnie złoty kolor i nie wymaga dodatkowej ozdoby, ale ja swój po wierzchu posypałam sporą ilością orzechów włoskich wcześniej usmażonych w miodzie i sypałam je na ciasto jeszcze ciepłe przez co przykleiły się do sera tworząc coś w rodzaju orzechowej polewy.