thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Sernik z brzoskwiniami wg mamy

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Najpyszniejszy sernik z brzoskwiniami, który robi moja mama:)

Sernik z brzoskwiniami wg mamy

Składniki:

Sernik z brzoskwiniami wg mamy

 

  • KRUCHE CIASTO:
  • 3 szklanki maki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • 20 dag miękkiego masła

 

  • MASA SEROWA:
  • 15 dag miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 całe jajo
  • 1 budyń śmietankowy w proszku (64 g)
  • 900 g twarożku naturalnego z wiaderka President (półtłusty, potrójnie mielony)

 

  • 1 puszka brzoskwiń bez zalewy, osuszonych
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik z brzoskwiniami wg mamy
Przygotować blachę do pieczenia 25x40 cm, 6-7 cm wys. Składniki na ciasto wymieszać w misce, a potem wyrobić na blacie na kulę. Podzielić ją na 3 części. Jedną włożyć do zamrażarki - posłuży jako kruszonka na koniec. Resztę ciasta rozwałkować wylepić nim wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę( dno i brzegi). Masło utrzeć z cukrem i jajem, dodać serek President oraz budyń w proszku. Wyłożyć masę sernikową na ciasto, wyrównać łyżką. Każdą połówkę brzoskwini pokroić na 4 części. Ułożyć równomiernie na masie. Piekarnik nagrzać na 170 - 175 stopni. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Przykryć brzoskwinie, a na koniec zetrzeć na tarce kulkę ciasto z zamrażarki. Wstawić blachę do piekarnika , piec 60 minut. Schłodzony sernik smakuje pysznie z filiżanka kawy:)