milena123101

milena123101

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Pychotka 2.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pychotka zawsze się udaje ;)

Pychotka 2.

Składniki:

Pychotka 2.

 

  • Składniki na ciasto:
  • 30 dag mąki tortowej
  • 30 dag margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • szklankę bakalii
  • dżem porzeczkowy
  • Składniki na krem:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mleka
  • 20 dag masła

Sposób przygotowania:

Pychotka 2.
Robimy ciasto: mąkę, żółtka, margarynę, oba cukry, proszek i śmietanę zagniatamy w ciasto. Rozkładamy je na dwóch blachach. Smarujemy dżemem, układamy sztywną pianę z 4 białek i 2 łyżek cukru. posypujemy posiekanymi wcześniej bakaliami o pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W międzyczasie robimy krem: żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy obie mąki i mieszamy ze szklanką mleka. resztę mleka gotujemy, wlewamy żółtka. Kiedy budyń ostygnie ucieramy go z masłem na krem. Upieczone placki przekrawamy i przekładamy kremem.