Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pyszna wołowina w słodko-kwasnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niezbyt grubą kostkę. Doprawić solą...

Pyszna wołowina w słodko-kwasnym sosie

Składniki:

Pyszna wołowina w słodko-kwasnym sosie

 

  • 60 dag chudej wołowiny bez kości
  • 2 strąki papryki
  • 2 pory (białe części)
  • puszka pędów bambusa
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • 2 łyżki wódki wyborowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka oleju
  • sól

 

  • sos:
  • po 2 łyżki soku z pomarańczy, koncentratu pomidorowego i sosu sojowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3-4 łyżki octu winnego
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Pyszna wołowina w słodko-kwasnym sosie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niezbyt grubą kostkę. Doprawić solą, skropić wódką, dokładnie wymieszać i odstawić na 40 minut w chłodne miejsce. Warzywa umyć. Pory pokroić na centymetrowe kawałki, paprykę w paski, cąbulę - w piórka, a plastry ananasa i osączone pędy bambusa - na kawałki.

Składniki sosu - oprócz mąki ziąmniaczanej - wymieszać i podgrzewać na małym ogniu do chwili, aż cukier sią rozpuści. Nastąpnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z dwiema łyżkami zimnej wody, zagotować i odstawić.

Z jaja i pozostałej mąki ziemniaczanej zrobić rzadkie ciasto i obtoczyć w nich kawałki miąsa. Rozgrzać patelnię i smażyć mięso około 3 minuty na dość ostrym ogniu. Wyjąć mięso z patelni, zostawić 1-2 łyżki tłuszczu i obsmażyć na nim paprykę, pory i cebulę. Mieszać, by warzywa sią nie przypaliły.

Nastąpnie połączyć warzywa z sosem, chwilę dusić pod przykryciem, na koniec dodać drobno pokrojonego ananasa, pędy bambusa i mięso. Doprowadzić do wrzenia.