Sposób przygotowania:
Pyszna wołowina w słodko-kwasnym sosie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niezbyt grubą kostkę. Doprawić solą, skropić wódką, dokładnie wymieszać i odstawić na 40 minut w chłodne miejsce. Warzywa umyć. Pory pokroić na centymetrowe kawałki, paprykę w paski, cąbulę - w piórka, a plastry ananasa i osączone pędy bambusa - na kawałki.
Składniki sosu - oprócz mąki ziąmniaczanej - wymieszać i podgrzewać na małym ogniu do chwili, aż cukier sią rozpuści. Nastąpnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z dwiema łyżkami zimnej wody, zagotować i odstawić.
Z jaja i pozostałej mąki ziemniaczanej zrobić rzadkie ciasto i obtoczyć w nich kawałki miąsa. Rozgrzać patelnię i smażyć mięso około 3 minuty na dość ostrym ogniu. Wyjąć mięso z patelni, zostawić 1-2 łyżki tłuszczu i obsmażyć na nim paprykę, pory i cebulę. Mieszać, by warzywa sią nie przypaliły.
Nastąpnie połączyć warzywa z sosem, chwilę dusić pod przykryciem, na koniec dodać drobno pokrojonego ananasa, pędy bambusa i mięso. Doprowadzić do wrzenia.
Składniki sosu - oprócz mąki ziąmniaczanej - wymieszać i podgrzewać na małym ogniu do chwili, aż cukier sią rozpuści. Nastąpnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z dwiema łyżkami zimnej wody, zagotować i odstawić.
Z jaja i pozostałej mąki ziemniaczanej zrobić rzadkie ciasto i obtoczyć w nich kawałki miąsa. Rozgrzać patelnię i smażyć mięso około 3 minuty na dość ostrym ogniu. Wyjąć mięso z patelni, zostawić 1-2 łyżki tłuszczu i obsmażyć na nim paprykę, pory i cebulę. Mieszać, by warzywa sią nie przypaliły.
Nastąpnie połączyć warzywa z sosem, chwilę dusić pod przykryciem, na koniec dodać drobno pokrojonego ananasa, pędy bambusa i mięso. Doprowadzić do wrzenia.