ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Pyszna zupa klopsikowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jedna z naszych ulubionych zup przygotowana na bazie mięsa mielonego. Jest to szybka, łatwa, i bardzo sycąca zupa.

Pyszna zupa klopsikowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pyszna zupa klopsikowa

 

  • mielona łopatka 80 dag,
  • bułka moczona w wodzie 1 sztuka,
  • jajko 1 sztuka "XL",
  • kasza manna 3 łyżki,
  • cebula 1 sztuka średnia,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • kucharek 1 łyżka,
  • mąka pszenna 1 szklanka

 

Sposób przygotowania:

Pyszna zupa klopsikowa
Mielone mięso z łopatki świeżej włożyć do miski, dodać jajko, bułkę odciśniętą z wody, drobno posiekaną cebulę, wsypać kucharka, pieprz mielony, kaszkę manną i dokładnie wszystko wyrobić na kleistą masę.

Wodę zagotować, wsypać rozdrobnioną włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową gotować około 20 minut.

Z masy mięsnej formować małe klopsiki, obtaczać je w mące i kłaść do gotującego się wywaru. Po wypłynięciu klopsików gotować je przez 15 minut.

Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania. Zdjąć z ognia, wsypać majeranek.
Pyszna zupa klopsikowa
Mielone mięso powinno być świeże i dobrej jakości.
Pyszna zupa klopsikowa
Po wypłynięciu gotować z 15 minut, przy dużych klopsach gotować z 25 minut.
Pyszna zupa klopsikowa
Małe klopsiki są szybciej gotowe i lepiej smakują w zupie.