Sposób przygotowania:
Pyszna zupa klopsikowa
Mielone mięso z łopatki świeżej włożyć do miski, dodać jajko, bułkę odciśniętą z wody, drobno posiekaną cebulę, wsypać kucharka, pieprz mielony, kaszkę manną i dokładnie wszystko wyrobić na kleistą masę.
Wodę zagotować, wsypać rozdrobnioną włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową gotować około 20 minut.
Z masy mięsnej formować małe klopsiki, obtaczać je w mące i kłaść do gotującego się wywaru. Po wypłynięciu klopsików gotować je przez 15 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania. Zdjąć z ognia, wsypać majeranek.
Wodę zagotować, wsypać rozdrobnioną włoszczyznę, pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową gotować około 20 minut.
Z masy mięsnej formować małe klopsiki, obtaczać je w mące i kłaść do gotującego się wywaru. Po wypłynięciu klopsików gotować je przez 15 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania. Zdjąć z ognia, wsypać majeranek.
Czekoladka 2