Sposób przygotowania:
Pyszne ciasto cioci Tereni
Ciasto:
Margarynę z cukrem utrzeć dodając po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać do margaryny na zmianę po 2 łyżki mąki i jajko, aż do wyczerpania. Ciasto dzielimy na 2 części. jedną wykładamy na wysmarowaną i wyłożoną pergaminem blachę, a do drugiej dodajemy kakao y wykładamy na białą część ciasta. W ciemne ciasto wciskamy pokrojony w 8-ki jabłka. Piec ok 30 minut w temp. 180 stopni.
Krem:
1/2l mleka + cukier+cukier waniliowy zagotować. Dodać budyń i mąkę wymieszaną z połową mleka i zagotować. Wystudzić. Utrzeć z margaryną i ostudzonym budyniem.
Polewa:
Utrzeć jajko z cukrem i kakaem, wlać do tego gorącą, roztopioną margarynę i ucierać, gdy zgęstnieje wylać na ciasto.
Ciasto można posypać wiórkami kokosowymi, orzechami lub migdałami.
Margarynę z cukrem utrzeć dodając po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać do margaryny na zmianę po 2 łyżki mąki i jajko, aż do wyczerpania. Ciasto dzielimy na 2 części. jedną wykładamy na wysmarowaną i wyłożoną pergaminem blachę, a do drugiej dodajemy kakao y wykładamy na białą część ciasta. W ciemne ciasto wciskamy pokrojony w 8-ki jabłka. Piec ok 30 minut w temp. 180 stopni.
Krem:
1/2l mleka + cukier+cukier waniliowy zagotować. Dodać budyń i mąkę wymieszaną z połową mleka i zagotować. Wystudzić. Utrzeć z margaryną i ostudzonym budyniem.
Polewa:
Utrzeć jajko z cukrem i kakaem, wlać do tego gorącą, roztopioną margarynę i ucierać, gdy zgęstnieje wylać na ciasto.
Ciasto można posypać wiórkami kokosowymi, orzechami lub migdałami.
dobry
sugimoto
Lilka
:)
Gość
a ja mysle ze to sa fale dunaju tylko wersja z jablkami
Gość