Sposób przygotowania:
Pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami
1. robimy zaczyn: drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru i dodajemy mleko, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia 2. Rabarbar obieram, zalewam wrzątkiem z łyżką cukru i gotuję 2 minuty i zostawiam w tej wodzie 3. Do mąki dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól, jajko, wlać rozczyn i wyrobić. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce 4. margarynę rozpuścić i wystudzić potem dodać do ciasta i znów wyrobić, zazwyczaj trzeba dodać mąki by ciasto się nie lepiło do rąk i znów odstawić do wyrośnięcia. 5. Robimy kruszonkę: masło łączymy z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i aromatem. 6. Blaszkę wykładamy pergaminem (ja używam takiej 25x35), nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 7. Ciasto wykładam na blaszkę, truskawki kroję na ćwiartki i rozkładam na cieście, odsączam rabarbar i też wykładam na ciasto i posypuję kruszonką. 8. Piekę 50 minut w 180 stopniach. 9. Robię lukier i polewam nim przestudzone ciasto.