Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Pyszne ciasto zwane Diabełkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Diabełek to mega kaloryczne ciasto z dwoma biszkoptami z kremem czekoladowym , blantem bakaliowym i kremem.

Pyszne ciasto zwane Diabełkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszne ciasto zwane Diabełkiem

 

  • Biszkopt jasny:
  • 3 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 3 jaja
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • ciasto bakaliowe:
  • 2 białka
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g kokosu
  • 50 g rodzynek
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady startej na tarce

 

 

 

  • Oraz:
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • słoik Nutelli

 

Sposób przygotowania:

Pyszne ciasto zwane Diabełkiem
Biszkopt jasny: Białka ubić z cukrem ciągle ubijając dodać żółtka , pod koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut.Biszkopt ciemny: Białka ubić z cukrem ciągle ubijając dodać żółtka , pod koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut. Ciasto bakaliowe: Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier, mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypać bakalie , czekoladę i wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25-30 minut w temp 180 stopni. Masa budyniowa: 1 szkl mleka zagotować z masłem i cukrem. W pozostałym mleku wymieszać budyń i mąkę wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Masa mascarpone: Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Serek utrzeć z zimną czekoladą.Przełożenie: biszkopt jasny - krem Nutella - ciasto bakaliowe - gorący budyń - biszkopt ciemny - krem mascarpone - kakao
Pyszne ciasto zwane Diabełkiem
Biszkopt jasny posmarować kremem czekoladowym
Pyszne ciasto zwane Diabełkiem
Na krem czekolady położyć ciasto bakaliowe
Pyszne ciasto zwane Diabełkiem
Na ciasto bakaliowe wyłożyć jeszcze ciepły budyń
Pyszne ciasto zwane Diabełkiem
Na budyń położyć biszkopt ciemny krem mascarpone i posypać kakao