reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Pyszne mięso na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Był już szybki schab gotowany w mleku, teraz coś podobnego, ale jednak różniącego sie i składnikami i smakiem.

Pyszne mięso na zimno Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pyszne mięso na zimno

 

  • 1,2 kg karczku bez kości

 

 

 

 

 

  • 1-2 łyżki musztardy

 

  • 1 łyżeczka kminku ( można ominąć)

 

 

  • 2 łyżki maggi w płynie lub lubczyk ( w/g uznania)

Sposób przygotowania:

Pyszne mięso na zimno
Mięso myjemy i wkładamy do dopasowanego garnka- nie może być za duży, najlepiej, żeby mięso było niewiele mniejsze od garnka. Zalewamy wodą, tak, żeby mięso było zakryte, a musimy pamiętać, że podczas gotowania mięso zmieni swoją formę. Dodajemy wszystkie przyprawy, musztardę najlepiej jest rozpuścić wcześniej w wodzie i wszystko zagotowujemy na małym ogniu. Gotujemy 10 minut- wyłączamy gaz i odstawiamy do wystudzenia. Nie wynosimy w chłodne miejsce, mięso studzimy bardzo powoli. Odstawiamy na minimum 12 godzin, a po tym czasie powtarzamy czynność- gotujemy 10 minut, wolno studzimy w zalewie. Dopiero po upływie kolejnych 12 godzin wyjmujemy z zalewy, odstawiamy do ocieknięcia i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Proste, prawda?? Smacznego:)
Pyszne mięso na zimno
mięso mui byc przykryte podczas gotowania