Sposób przygotowania:
Pysznotka
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i amoniakiem, dodać margarynę, 6 żółtek, 3/4 szklanki cukru i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 równe części.
Z 6 białek ubić sztywną pianę, dodać 3/4 szklanki cukru.
Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę. Posmarować je jednym powidłem śliwkowym, na to dać połowę piany z białek, całość posypać połową pokrojonych orzechów.
Piec ok. 40 min w temp. 180 stopni. Identycznie postąpić z drugą połową ciasta.
Połowę mleka zagotować z dodatkiem cukru. W drugiej połowie mleka roztrzepać żółtka i wymieszać to z mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlać przez sitko drugą połowę mleka, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia, ostudzić. Margarynę rozetrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu. Kremem przekładać ciasta.
Z 6 białek ubić sztywną pianę, dodać 3/4 szklanki cukru.
Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę. Posmarować je jednym powidłem śliwkowym, na to dać połowę piany z białek, całość posypać połową pokrojonych orzechów.
Piec ok. 40 min w temp. 180 stopni. Identycznie postąpić z drugą połową ciasta.
Połowę mleka zagotować z dodatkiem cukru. W drugiej połowie mleka roztrzepać żółtka i wymieszać to z mąką pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlać przez sitko drugą połowę mleka, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia, ostudzić. Margarynę rozetrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu. Kremem przekładać ciasta.