zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 723]

Książka Kucharska: Kapusta z grochem - wybrane przepisy

Groch z kapustą

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Długo nie mogłam się przekonać do tego dania, w końcu postanowiłam zrobić wg własnego smaku. Wyszło rewelacyjnie!

Groch z kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Groch z kapustą

 

  • 50 dag grochu ( cały, nie łuskany)
  • 50 dag kapusty kiszonej ( nie kwaszonej)
  • spora garść suszonych grzybów
  • cebula
  • 3 łyżki smalcu
  • sól morska i pieprz świeżo mielony do smaku
  • łyżka majeranku
  • płaska łyżka mieszanki przypraw Deluxe z estragonem
  • ( w składzie :sól, cebula smażona, gorczyca mielona,
  • pomidory w proszku, estragon, pieprz ,papryka,
  • natka pietruszki, czosnek granulowany,
  • liście laurowe mielone, goździki)

 

 

Sposób przygotowania:

Groch z kapustą
Groch trzeba wypłukać i moczyć w zimnej wodzie , najlepiej całą noc . Grzyby rozkruszam i też zalewam wodą na noc.

Kapustę kiszoną kroję , dodaję odcedzone grzyby i zalewam wodą , wody tyle aby zakryła kapustę , gotuję do miękkości odkrytą , aby woda wyparowywała( jeśli kapusta jest jeszcze twarda a woda się wygotuje, podlewam wrzątkiem. Gotowa kapusta ma być prawie bez wody . Groch gotuję osobno, też do miękkości . Po ugotowaniu odcedzam i łączę z kapustą .

Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na smalcu łączę z kapustą i grochem, przyprawiam, duszę całość chwilkę, mieszam i podaję.
Groch z kapustą
Kapustę kiszoną kroję , dodaję odcedzone grzyby, groch gotuję osobno
Groch z kapustą
Po ugotowaniu odcedzam i łączę z kapustą .
Groch z kapustą
Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na smalcu
Groch z kapustą
kapustą i grochem, przyprawiam, duszę całość chwilkę, mieszam i podaję.