Pyszny makowiec wg ejla

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zawsze udany i pyszny - polecam!

Pyszny makowiec wg ejla

Składniki:

Pyszny makowiec wg ejla

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa makowa:
  • 2 szklanki maku
  • pół kostki margaryny
  • 2 jajka
  • pół szklanki miodu
  • pół szklanki cukru
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 2 jabłka
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag migdałów
  • smażona skórka pomarańczowa
  • gotowa polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Pyszny makowiec wg ejla
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. na koniec dodać mąkę przesianą przez sitko z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na formę do pieczenia i piec w temp. 170-180 st. około 35-40 minut.

Masa makowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku. Mak zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie mak dokładnie odsączyć na sicie, a następnie zemleć 2 razy. Zmielony mak przełożyć do rondelka i dodać margarynę, jajka, miód i cukier. Wszystko razem wymieszać łyżką i cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać bakalie, aromat i jabłka i wszystko wymieszać. Tak przygotowana masę makową przełożyć na upieczony biszkopt, polać gotową polewą czekoladową i posypać skórką pomarańczową.