Sposób przygotowania:
Pyszny makowiec wg ejla
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. na koniec dodać mąkę przesianą przez sitko z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na formę do pieczenia i piec w temp. 170-180 st. około 35-40 minut.
Masa makowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku. Mak zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie mak dokładnie odsączyć na sicie, a następnie zemleć 2 razy. Zmielony mak przełożyć do rondelka i dodać margarynę, jajka, miód i cukier. Wszystko razem wymieszać łyżką i cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać bakalie, aromat i jabłka i wszystko wymieszać. Tak przygotowana masę makową przełożyć na upieczony biszkopt, polać gotową polewą czekoladową i posypać skórką pomarańczową.
Masa makowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku. Mak zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie mak dokładnie odsączyć na sicie, a następnie zemleć 2 razy. Zmielony mak przełożyć do rondelka i dodać margarynę, jajka, miód i cukier. Wszystko razem wymieszać łyżką i cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, dodać bakalie, aromat i jabłka i wszystko wymieszać. Tak przygotowana masę makową przełożyć na upieczony biszkopt, polać gotową polewą czekoladową i posypać skórką pomarańczową.
eli_555
eli_555
jovi
iwi69
misia53