Pyszny piernik toruński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

smaczny kruchy piernik toruński

Pyszny piernik toruński

Składniki:

Pyszny piernik toruński

 

  • Składniki:
  • 4 szklanki mąki żytniej
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1 torebka przyprawy korzennej
  • 2 łyżeczki anyżku
  • kilka łyżek mleka
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 1 jajko
  • 1/2 kieliszka spirytusu
  • 10 dag migdałów

 

Sposób przygotowania:

Pyszny piernik toruński
Przygotowanie: Przesiać lekko podgrzaną mąkę.Miód zagotować z korzeniami i anyżkiem.W mące zrobić zagłębienie,wlać ciepły miód i rozpuszczony w mleku amoniak,połączyć z mąką.Dodać jajko,spirytus,sparzone migdały.Dokładnie wyrobić ciasto i rozwałkować je do grubości 3 cm.Wyłożyć ciasto na posmarowaną masłem blachę.Wierzch ciasta przybrać połówkami migdałów.Piec w temp.220-240 s.c około 1 godziny.