kikimora666

kikimora666

Kucharz
[Przepisów: 14]

Queisadilla. Kurczak i pasta groszkowa.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Indie i Meksyk na jednym talerzu. Tego trzeba spróbować!

Queisadilla. Kurczak i pasta groszkowa.

Składniki:

Queisadilla. Kurczak i pasta groszkowa.

 

  • CIASTO NA PLACKI TORTILLA
  • mąki (ja daję 3/4 szklanki pełnoziarnistej lub razowej, pół łyżki otrębów, dopełniam do całej szklanki
  • ok. 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki masła lub oleju
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka suchych drożdży

 

  • QUEISADILLA
  • 2 razowe placki tortilla
  • łyżeczka uprażonego na suchej patelni sezamu
  • cienki plasterek sera żółtego
  • ulubiona sałata do podania
  • KURCZAK
  • 1/4 średniej piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
  • garam masala, kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa
  • PASTA Z GROSZKU
  • szklanka mrożonego zielonego groszku
  • łyżeczka oliwy
  • sok z cytryny
  • mały ząbek czosnku
  • sól, kurkuma, chili
  • siekany koperek

Sposób przygotowania:

Queisadilla. Kurczak i pasta groszkowa.

CIASTO: Połącz mąkę, sól, drożdże, stopione masło (podczas stapiania nie dopuść do skwierczenia!). Wymieszaj. Stopniowo dodawaj wodę, tyle, aby uzyskać jednolite, miękkie ciasto. Zagnieć szybko i energicznie na stolnicy, ewentualnie podsypując mąką, aby się nie kleiło. Odstaw po ściereczką w ciepłe miejsce na 15 minut (nie urośnie mocno). Podziel ciasto na dwie części, rozwałkuj podsypując mąką na w miarę okrągłe tortille. Smaż z obu stron na suchej, rozgrzanej teflonowej patelni. Nie muszą być zrumienione, powinny porobić się w niej charakterystyczne bąble. QUEISADILLA: Kurczaka oczyszczamy i kroimy na małe kawałeczki. Doprawiamy solą, pieprzem, garam masalą, szczyptą kurkumy, imbiru i gałki. Gotujemy na parze 15 minut. Groszek gotujemy na parze 10 minut. Miksujemy na pastę razem z oliwą, odrobiną soku z cytryny, rozgniecionym czosnkiem, przyprawami. Dodajemy koperek i mieszamy. Każdy placek tortilli smarujemy czubatą łyżką pasty. Na jednym z nich układamy równomiernie kawałki kurczaka, posypujemy sezamem. Plasterek sera rwiemy na kawałeczki i układamy równomiernie na kurczaku. Przykrywamy drugim plackiem (posmarowaną stroną do wewnątrz), lekko dociskamy dłońmi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-12 minut, aż tortilla się lekko zrumieni i zrobi się chrupka na brzegach. Gotową queisadillę kroimy ostrym, cienkim nożem na trójkąciki i podajemy na ulubionej sałacie. Można też jeść ją z ulubionymi sosami (np. takimi jak do pizzy lub do shawarmy). Smacznego! Po więcej smacznych przepisów zapraszam na http://kulinarne-igraszki-kikimory.blogspot.com/