Sposób przygotowania:
Quesadilla z grillowanym kurczakiem
Pierś z kurczaka pokroić w niewielkie i cienkie paski. Posypać ziarenkami, kuminem, pieprzem, dodać oliwe i limonke. Wymieszać dokładnie, by przyprawy oblepiły mięso. Pozostawić na przynajmniej 30 min. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Paprykę czerwoną pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i paprykę i mieszając smażyć ok. 1 min. Dodać kumin, sproszkowaną papryczkę si słodką paprykę oraz czosnek. Smażyć kilka minut, często mieszając. W razie potrzeby dosolić do smaku. Zdjąć z ognia. Wyjmujemy z marynaty mięso i smażymy na patelni grillowej az mięso sie zetnie. Nie dodaje juz oliwy bo oliwa była w marynacie. Usmażaone mieso dodaje do usmażonych warzyw i mieszam wszystko razem. Rozgrzewam duza patelnie (taka zeby zmiescila mi sie na niej tortilla), kłade na nią jedną tortillę rozkładam na na niej równomiernie część farszu, dokładam 3 lyzeczki salsy pomidorowej, posypuję utartym serem. Na wierzch ułkłdam drugą tortillę. Smaże aż spód się troszkę zarumieni. Przykrywam talerzem, odwracam patelnei zeby tortilla znalazla sie na talerzu i ponownie zsuwam tortile na patelnei zeby sie przyrmieniła druga strona. i ponownie nakladam talerz, odwracam patelnie i tortilla ląduje na talerzu. Quasadille kroje na kawalki, na srodek daje troche kwasnej smeitany, guacamole oraz salse. Podawac ciepłe. Pysze oryginale meksykańskie jedzenie.