Quiche cebulowo-oliwkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrawa najlepiej smakuje na gorąco

Quiche cebulowo-oliwkowy

Składniki:

Quiche cebulowo-oliwkowy

 

Sposób przygotowania:

Quiche cebulowo-oliwkowy
1. Przygotować kruche ciasto: schłodzoną margarynę lub masło szybko zagnieść z mąką,1 jajkiem,szczyptą soli oraz wodą.Uformować kulę i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.Następnie ciasto rozwałkować na cienki placek i włożyć do formy do tarty.brzeg zwinąć do góry.Spód ponakłuwać widelcem.Piec około 20 minut w 200 stopniach C. 2. Cebulę obrać,pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju.Dodać sos sojowy i pozostałe przy[prawy (oprócz gałki muszkatołowej),podlać wodą i dusić do miękkości.Patelnie zdjąć z ognia.Po chwili do zawartości naczynia dorzucić oliwki pokrojone w plasterki oraz posiekaną natkę pietruszki.Składniki wymieszać.śmietanę zmiksować z jajkami i doprawić do smaku sol,ą oraz gałką muszkatołową.Na podpieczony spód wyłożyć przygotowany farsz cebulowy.Wierzch polać masa śmietanowo -jajeczną.Potrawę wstawić do piekarnika i piec około 25 minut w 200 stopniach C.