Sposób przygotowania:
Quiche wielkanocne
CIASTO: Mąki umieszczamy na stolnicy. Dodajemy do nich pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Ciastem wykładamy dno i boki tortownicy. Nakłuwamy je w kilku miejscach widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto podpiekamy około 10 minut w 180°C. Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia. NADZIENIE: Cztery jajka wcześniej ugotowane na twardo obieramy ze skorupek i przekrawamy na połowę. Szynkę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek siekamy. Do miski przekładamy śmietanę oraz wybijamy 2 jajka. Składniki miksujemy. Do zmiksowanych dodajemy ser, szczypiorek, szynkę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Tak przygotowaną masę wykładamy na podpieczone ciasto kruche. Na wierzchu układamy połówki ugotowanych jajek. Quiche ponownie wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy około 30 minut, by masa się ścięła i zarumieniła. Gotowe danie delikatnie studzimy, oprószamy szczypiorkiem i podajemy. Ja podaje letnie, ale można podawać całkowicie przestudzone.