jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Quiche wielkanocne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

W okresie Wielkanocnym do nadzienia używam szynki wędzonej (najlepiej własnej produkcji) oraz oczywiście jajek. Smak wzbogacamy świeżym szczypiorkiem, który o tej porze roku smakuje najlepiej!

Quiche wielkanocne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Quiche wielkanocne

 

 

Sposób przygotowania:

Quiche wielkanocne
CIASTO: Mąki umieszczamy na stolnicy. Dodajemy do nich pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Ciastem wykładamy dno i boki tortownicy. Nakłuwamy je w kilku miejscach widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto podpiekamy około 10 minut w 180°C. Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia. NADZIENIE: Cztery jajka wcześniej ugotowane na twardo obieramy ze skorupek i przekrawamy na połowę. Szynkę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek siekamy. Do miski przekładamy śmietanę oraz wybijamy 2 jajka. Składniki miksujemy. Do zmiksowanych dodajemy ser, szczypiorek, szynkę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Tak przygotowaną masę wykładamy na podpieczone ciasto kruche. Na wierzchu układamy połówki ugotowanych jajek. Quiche ponownie wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy około 30 minut, by masa się ścięła i zarumieniła. Gotowe danie delikatnie studzimy, oprószamy szczypiorkiem i podajemy. Ja podaje letnie, ale można podawać całkowicie przestudzone.
Quiche wielkanocne
Składniki umieszczamy na stolnicy. zagniatamy ciasto
Quiche wielkanocne
Gotowe ciasto wykładamy na dno i boki tortownicy
Quiche wielkanocne
Szynkę kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce, jajka obieramy
Quiche wielkanocne
na podpieczony spód wykładamy składniki nadzienia