Sposób przygotowania:
Quiche z szynką i fasolką szparagową
Fasolkę szparagowąumyć, obrać i podgotować ok. 10 min w osolonej wodzie, na następnie przelać zimną wodą. Ok. 100 g fasolki drobno pokroić, a pozostałą część odłożyć na pokrycie wierzchu ciasta. -Masło posiekać z mąką, dodać żółtko, wodę i sól . -Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok.30 min. -Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować i włożyć do okrągłejformy /o średnicy 24 cm/ tak, aby ciasto zachodziło na ścianki, -Formy niczym nie smarujemy, ponieważ ciasto po upieczeniu ładnie odchodzi. Ja jednak wyłożyłam całą foremkę papierem do pieczenia /wcześniej namoczonym w wodzie i dobrze wyciśniętym z jej nadmiaru/. -Ciasto nakłuć, przykryć papierem do pieczenia, a papier obciążyć /np, fasolką, grochem/ i podpiec w temperaturze 190 stopni przez ok. 10 minut. Zdjąć papier i obciążenie. -Jajko i żółtka umieścić w misce i dokładnie rozbełtać widelcem, dodać śmietanę, starty ser, sól, pieprz, szczypiorek, pokrojoną fasolkę , kawałeczki szynki i wymieszać. -Przygotowaną masę przelać na podpieczone ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. - Piec ok.30-35 min w temp.180-190 st. C , aż wierzch się ładnie zarumieni. - Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 15 minut. -Wierzch udekorować odłożoną wcześniej szparagówką. -Stopić masło i posmarować nim wierzch fasolki. -Na środku ułożyć ozdobnie plasterek szynki.