gemi

gemi

Kuchcik
[Przepisów: 6]

racuchy jaglane w jarzynce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis powstał poprzez tworzenie coraz to nowszych wariacji na temat jaglanki, tak z resztą popularnej w wegetariańskiej kuchni

racuchy jaglane w jarzynce

Składniki:

racuchy jaglane w jarzynce

 

  • Racuchy:

 

  • 25g płatków migdałowych
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 ząbki czosnku
  • duża szczypta soli kamiennej
  • 2 szczypty pokrzywy suszonej
  • spora szczypta kurkumy
  • 2 łyżki mąki pszennej z pełnego przemiału (np. 1850 lub 2000)
  • 2 łyżki zmielonego niełuszczonego sezamu (uprzednio podprażonego) albo 2 łyżki pasty tahini
  • żółtko + ubita piana z białka
  • Olej do smażenia (najlepiej ryżowy – ze względu na wysoką temperaturę dymienia)

 

  • Jarzynka:

 

  • ¾ szklanki soczewicy czerwonej
  • 3 średnie marchewki eko
  • 1 średni seler eko
  • 2 średnie pietruszki eko
  • 1 por
  • 2 duże cebule eko
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju ryżowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 listek laurowy
  • 10 jagód jałowca
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki lub 2 łyżki świeżej
  • pieprz cayenne do smaku (odrobina – bardzo ostry!)
  • pieprz ziołowy
  • ½ płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól kamienna

Sposób przygotowania:

racuchy jaglane w jarzynce
Najpierw przygotować mleczko migdałowe: na sitku sparzyć wrzątkiem migdały i zalać na noc przegotowaną wodą (1/2 szklanki). Na drugi dzień zmiksować. Kaszę przelać wrzącą wodą (wtedy straci goryczkę), odsączyć i wrzucić na osolony wrzątek (1.5 szklanki). Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 10 min. Pozostawić w garnku aż wchłonie całą wodę. Jeszcze ciepłą jaglankę zmiksować z pozostałymi składnikami na końcu dodając ubitą pianę z białka. Wymieszać delikatnie i kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię. Smażyć krótko na złoto z obu stron. Soczewicę opłukać na sitku, warzywa umyć i obrać. Cebulę i por pokroić w półkrążki, podsmażyć na oleju na dużej patelni. Dodać starte na tarce na dużych oczkach marchew, pietruszkę i seler, dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszać, wlać pół szklanki wody, dodać soczewicę, listek laurowy i jagody jałowca. Dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, potem dodać koncentrat i masło. Odparować płyn. Przyprawić do smaku, wymieszać z natką pietruszki. W dużym naczyniu przekładać warstwami jarzynkę i racuchy, pamiętając o wyjęciu listka laurowego i jałowca. Danie dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.