Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Racuszki ryżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podane z dżemem, cukrem pudrem lub śmietaną nie mają sobie równych

Racuszki ryżowe

Składniki:

Racuszki ryżowe

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Racuszki ryżowe
Do rondla wlać mleko, zagotować, wsypać ryż, szczyptę soli, ugotować na sypko, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Następnie dodać mąki i sodę rozpuszczoną w 1 łyżeczce wody. Białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z ryżem. Łyżką nakładać placuszki i piec z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Tagi:

ryż jajko jajka