domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Ragout-gulasz kuchni francuskiej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Niezwykle aromatyczny gulasz z jagnięciny lub wołowiny, z dodatkiem warzyw i białego wina, długo duszony z delikatnym mięsem.

Ragout-gulasz kuchni francuskiej

Składniki:

Ragout-gulasz kuchni francuskiej

 

 

  • 500 ml wina białego (ja użyłam znacznie mniej)

 

 

  • 2 marchewki

 

  • 2 cebule;

 

 

  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki;

 

  • 2 listki laurowe;

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ragout-gulasz kuchni francuskiej
Mięso dokładnie umyć, pokroić na grube kawałki. Marchew wyszorować, obrać i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Czosnek drobno posiekać.

Do miski włożyć mięso, warzywa, zioła i przyprawy (bez soli). Składniki zalać winem, przykryć i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Do rondla wlać oliwę, podsmażyć na niej mięso, dodać cebulę i przesmażyć razem chwilę.

Zalewę, w której marynowało się mięso wlać do mięsa i dusić, aż mięso będzie miękkie. Przed podaniem przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, posypać natką pietruszki.