Sposób przygotowania:
Ratatouille ala Remy - jak z bajki :)
Papryke umyc i opiec w piekarniku, tak aby spiekla sie skorka i utworzyly sie czarne báble. Papryke zamknac na pol godziny w garnku z pokrywká. Po "spoceniu sie" skorka daje sie elegancko obrac. Gniazda nasienne usunác. Baklazan umyc i pokroic w bardzo rowne plasterki (ja zrobilam to przy pomocy maszyny do krojenia chleba) Posolic dobrze, odstawic. Cebule i czosnek obrac i pokroic grubo. Olej rozgrzac i podsmazyc w nim lekko cebule z czosnkiem. Dodac papryke obrana ze skorki. Podusic 30 min. Doprawic do smaku sola, pieprzem, tymiankiem i dac do duszenia caly lisc laurowy. Zmiksowac na gésty sos wyciágajác uprzednio lisc laurowy. Doprawic lyzka Creme Fraiche.CUkinie rowniez pokroic w plasterki podobnej grubosci jak baklazany. Pomidory sparzyc wrzátkiem i sciágnác z nich skorke. Pokroic analogicznie, jak pozostale jarzyny. Gotowy sos paprykowy wylozyc na szklane naczynie do zapiekania. Teraz poukladac zawsze w tej samej kolejnosci cukinie, baklazany i pomidory az do zuzycia wszystkich plasterkow. Przykryc folia aluminiowa i wstawic do piekarnika na ok 45 minut, temp. ok 180°-200° Po uplywie 45 minut odkryc i 15 zapiekac bez przykrycia. Gotowe.. ulozyc ladnie na talerzach i delektowac sie niepowtarzalnym smakiem :)
msewka
Natala1210
zuzi
majgrz11maja
Glumanda
Dzieki za podpowiedz.. :) Przepis powstal po obejrzeniu filmu animowanego.. i polowy musialam sie domyslec :) Nastepnym razem bedzie z cytryna:)
Regina51
pusieczek2@wp.pl
Persik
natt
nie wyglada tak ładnie jak na zdjęciu no cóż zdjęcia zawsze wychodzą pieknie w porownaniu z tym co wychodzi naprawde, przepis taki w sumie sredni niby wszystko opisane ale jak zaczelam to robic to z sosu wyszlo cos co nieapetycznie wyglada a pomidory sparzone hmm jakby to ujac rozplywaja sie nim je pokroilam na plastry ... coz ... bywało lepiej w mojej kuchni
Glumanda
Moze powinnas zajac sie czyms innym niz gotowaniem. To zdjecie powstalo w mojej kuchni, czyli jak sie troche postara to tak to danie wychodzi tak jak na zdjeciu. Komu nie pasuje, bo nie ma cierpliwosci to niech sobie zje cos z garmazerki. Za balagan w Twojej kuchni nie moze odpowiadac zadna osoba podajaca tu jakikolwiek przepis.. to kwestia organizacji..
Izabella
Widocznie nie umiesz gotować,a do tego jestes balaganiara i dlatego masz brudno w kuchni,co do pomidorow,trzeba sparzyc twarde pomidory,a nie miekkie,a tak na serio ! nie chce mi sie wierzyc ze zrobilas to danie.
myszaczek
marietta
Ambystoma
W mojej kuchni był idealny porządek , nie wiem dla czego marudzisz na bałagan po prostu jesteś nie zorganizowana i tyle na temat.
Jak będę robić następnym razem to wrzucę fotkę.
Polecam to danie każdemu :)