Sposób przygotowania:
Razowa tarta z wędzonym twarogiem i papryką
Składniki na ciasto posiekać nożem i szybko zagnieść. Masło i woda muszą być zimne. Rozwałkować i włożyć do formy na tartę o średnicy 25cm. Wstawić do lodówki na około 30min. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15min.Papryki przekroić wzdłuż na pół. Połówki z każdego koloru pokroić w paski o grubości 5mm.Włożyć je do miski i wymieszać z oliwą z oliwek. Natomiast drugie połówki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Cebulę również pokroić w kostkę i podsmażyć. Wszystkie gatunki sera włożyć do miski, dodać jajko, białko i śmietanę. Wymieszać rozcierając ser. Dodać podsmażoną paprykę i cebulę. Wymieszać i wyłożyć na podpieczoną tartę. Na wierzchu ułożyć paski kolorowej papryki. Piec w 180*C przez 40min. Jeżeli chcemy tartę o mniej razowym charakterze to należy użyć zwykłą mąkę pszenną i razową w proporcji 1:1. Smacznego!
marietta