Sposób przygotowania:
Razowe pierogi z mięsem i serem
Farsz:
Mięso mielone przyprawiamy warzywkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem. Można dodać posiekaną cebulę. Formujemy kulki. W garnku gotujemy rosołek (woda+kostka rosołowa). Do wrzącego rosołku wrzucamy kulki mięsa mielonego. Gotujemy ok. 15 minut. Ugotowane kulki wyciągamy z rosołku do czasu wystygnięcia. Gdy mięso wystygnie, rozdrabniamy je i dodajemy całe jajko i starty żółty ser. Mieszamy na jednolitą masę.
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąki, sól i wlewamy wodę. Ze składników wyrabiamy ciasto do czasu uzyskania jednolitej masy, nieklejącej się do rąk. Blat podsypujemy mąką razową, ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą część ciasta bardzo cienko rozwałkowujemy. Oczywiście, by ciasto nie przyklejało się do wałka podsypujemy mąką razową. Na rozwałkowanym cieście wykrajamy przy pomocy szklanki (średnica ok.7 cm) koła. Na każde z kół nakładamy farsz. Koło z farszem składamy na pół i uzyskujemy pierożka. Boki pierożka przyciskamy widelcem. Tak przygotowane pierożki gotujemy w garnku z osoloną wodą - od czasu ich wypłynięcia na wierzch 4-5 minut.
Pierożki podajemy z zasmażką albo kiszoną kapustą.
Smacznego :)
Mięso mielone przyprawiamy warzywkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem. Można dodać posiekaną cebulę. Formujemy kulki. W garnku gotujemy rosołek (woda+kostka rosołowa). Do wrzącego rosołku wrzucamy kulki mięsa mielonego. Gotujemy ok. 15 minut. Ugotowane kulki wyciągamy z rosołku do czasu wystygnięcia. Gdy mięso wystygnie, rozdrabniamy je i dodajemy całe jajko i starty żółty ser. Mieszamy na jednolitą masę.
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąki, sól i wlewamy wodę. Ze składników wyrabiamy ciasto do czasu uzyskania jednolitej masy, nieklejącej się do rąk. Blat podsypujemy mąką razową, ciasto dzielimy na mniejsze części. Każdą część ciasta bardzo cienko rozwałkowujemy. Oczywiście, by ciasto nie przyklejało się do wałka podsypujemy mąką razową. Na rozwałkowanym cieście wykrajamy przy pomocy szklanki (średnica ok.7 cm) koła. Na każde z kół nakładamy farsz. Koło z farszem składamy na pół i uzyskujemy pierożka. Boki pierożka przyciskamy widelcem. Tak przygotowane pierożki gotujemy w garnku z osoloną wodą - od czasu ich wypłynięcia na wierzch 4-5 minut.
Pierożki podajemy z zasmażką albo kiszoną kapustą.
Smacznego :)