Sposób przygotowania:
Rejbak z Ostrołęki
Surowe ziemniaki ucieramy na tarce dodajemy do nich mąki i jajka. Ugotowane mięso ,słoninę ,wędzonkę kiełbasę oraz cebule kroimy drobno i podsmażamy razem na patelni .tTak przygotowaną masę dodajemy do utartych ziemniaków. Przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Do wysmarowanej smalcem i posypanej bułka tartą brytfanki wlewamy przygotowaną masę i wstawiamy do gorącego piekarnika
.Całość zapiekamy około 40 min
.Rejbak podajemy na ciepło z podsmażonym boczkiem wędzonym albo z surówka z kapusty świeżej lub kiszonej
.Doskonałym dodatkiem do potrawy jest zimna maślanka lub zsiadłe mleko .
.Całość zapiekamy około 40 min
.Rejbak podajemy na ciepło z podsmażonym boczkiem wędzonym albo z surówka z kapusty świeżej lub kiszonej
.Doskonałym dodatkiem do potrawy jest zimna maślanka lub zsiadłe mleko .