martinez1000

martinez1000

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Rigatoni

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rigatoni A'la Martine'z to jedyna w swoim rodzaju kompozycja ziół i makaronu, porcja na 4 osoby(dużo jedzące).

Rigatoni

Składniki:

Rigatoni

 

  • Makaron lubella (pióra)
  • Mleko(zazwyczaj kupuje się litr, do tego przepisu potrzebne 5 szklanek)
  • 1 koncentrat pomidorowyPUDLISZKI ( więcej niż połowa do zużycia)
  • 1 sok pomidorowy(mały)
  • 2 płaty z kurczaka
  • 3 plastry szynki(dużej)
  • 1 pomidor
  • 4 wielkie pieczarki(lub więcej małych)
  • 2 duże cebule
  • 20 dag sera żółtego
  • Zioła Prowansalskie
  • Bazylia
  • Sól
  • Pieprz
  • Ostra papryka
  • Tymianek
  • Olej

Sposób przygotowania:

Rigatoni
1. Kroimy w drobną kostkę filety z kurczaka, kroimy cebulę w cienkie pół księżyce, pieczarki kroimy w plasterki, szynkę m paseczki, pomidora w kostkę tak, aby sok nie wypłyną z błonki.
2. Rozgrzewamy olej na patelni, na rozgrzany olej wrzucamy pieczarki z cebulą i smażymy do momentu ich częściowego zmiękczenia, a następnie wrzucamy do żaroodpornego naczynia, dolewamy do tej patelni oleju i smażymy filety pokrojone w drobną kostkę, lekko sypiąc je przyprawą do kurczaka, kurczaka tylko ścinamy!!
3. Po ścięciu się płatów, wrzucamy je do żaroodpornego naczynia gdzie jest cebula i pieczarki.
4. Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy na durszlaku, a następnie wrzucamy makaron i do naczynia.
5. Dodajemy kolejno: 3,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego, pół butelki małego soku pomidorowego, 5 szklanek mleka(najlepiej 3.2%), sypiemy szczyptę soli, pieprzu, papryki ostrej, a następnie ździebko tymianku, 4 łyżki bazylii, łyżka ziół prowansalskich, lekko vegety.
6. Kroimy pomidorka,szynkę i wrzucamy do tego wszystkiego, następnie to mieszamy.
7. Rozgrzewamy piekarnik na 250C, i wrzucamy nakryte naczynie żaroodporne z wymieszanym rigatoni do piekarnika.
8. Zapiekamy 20 minut raz na 10 minut mieszając, po 20 minutach wrzucić na to żółty ser, i przykryć zapiekać jeszcze 10 minut.
9. Uwaga dobór przypraw według państwa uznania, zdjęcie przedstawia już lekko nadjedzone rigatoni:-)
10. Smacznego!