Sposób przygotowania:
Rigatoni
1. Kroimy w drobną kostkę filety z kurczaka, kroimy cebulę w cienkie pół księżyce, pieczarki kroimy w plasterki, szynkę m paseczki, pomidora w kostkę tak, aby sok nie wypłyną z błonki.
2. Rozgrzewamy olej na patelni, na rozgrzany olej wrzucamy pieczarki z cebulą i smażymy do momentu ich częściowego zmiękczenia, a następnie wrzucamy do żaroodpornego naczynia, dolewamy do tej patelni oleju i smażymy filety pokrojone w drobną kostkę, lekko sypiąc je przyprawą do kurczaka, kurczaka tylko ścinamy!!
3. Po ścięciu się płatów, wrzucamy je do żaroodpornego naczynia gdzie jest cebula i pieczarki.
4. Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy na durszlaku, a następnie wrzucamy makaron i do naczynia.
5. Dodajemy kolejno: 3,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego, pół butelki małego soku pomidorowego, 5 szklanek mleka(najlepiej 3.2%), sypiemy szczyptę soli, pieprzu, papryki ostrej, a następnie ździebko tymianku, 4 łyżki bazylii, łyżka ziół prowansalskich, lekko vegety.
6. Kroimy pomidorka,szynkę i wrzucamy do tego wszystkiego, następnie to mieszamy.
7. Rozgrzewamy piekarnik na 250C, i wrzucamy nakryte naczynie żaroodporne z wymieszanym rigatoni do piekarnika.
8. Zapiekamy 20 minut raz na 10 minut mieszając, po 20 minutach wrzucić na to żółty ser, i przykryć zapiekać jeszcze 10 minut.
9. Uwaga dobór przypraw według państwa uznania, zdjęcie przedstawia już lekko nadjedzone rigatoni:-)
10. Smacznego!
2. Rozgrzewamy olej na patelni, na rozgrzany olej wrzucamy pieczarki z cebulą i smażymy do momentu ich częściowego zmiękczenia, a następnie wrzucamy do żaroodpornego naczynia, dolewamy do tej patelni oleju i smażymy filety pokrojone w drobną kostkę, lekko sypiąc je przyprawą do kurczaka, kurczaka tylko ścinamy!!
3. Po ścięciu się płatów, wrzucamy je do żaroodpornego naczynia gdzie jest cebula i pieczarki.
4. Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy na durszlaku, a następnie wrzucamy makaron i do naczynia.
5. Dodajemy kolejno: 3,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego, pół butelki małego soku pomidorowego, 5 szklanek mleka(najlepiej 3.2%), sypiemy szczyptę soli, pieprzu, papryki ostrej, a następnie ździebko tymianku, 4 łyżki bazylii, łyżka ziół prowansalskich, lekko vegety.
6. Kroimy pomidorka,szynkę i wrzucamy do tego wszystkiego, następnie to mieszamy.
7. Rozgrzewamy piekarnik na 250C, i wrzucamy nakryte naczynie żaroodporne z wymieszanym rigatoni do piekarnika.
8. Zapiekamy 20 minut raz na 10 minut mieszając, po 20 minutach wrzucić na to żółty ser, i przykryć zapiekać jeszcze 10 minut.
9. Uwaga dobór przypraw według państwa uznania, zdjęcie przedstawia już lekko nadjedzone rigatoni:-)
10. Smacznego!
olimpia200
misia53
montajka