Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Risotto po mediolańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przesmażyć na maśle cebulę na złoty kolor. Dodać szpik (lub zwiększyć ilość

Risotto po mediolańsku

Składniki:

Risotto po mediolańsku

 

  • 500 g ryżu
  • 75 g masła
  • 1 duża cebula
  • 50 g szpiku wołowego
  • 1 szkl białego wina
  • 1 l rosołu z drobiu
  • szczypta szafranu
  • 100 g tartego sera żółtego
  • sól

Sposób przygotowania:

Risotto po mediolańsku

Przesmażyć na maśle cebulę na złoty kolor. Dodać szpik (lub zwiększyć ilość masła) i ryż. Wymieszać dokładnie aby ryż przeszedł tłuszczem Dodać wino i gotować aż ryż wchłonie płyn. Dodać rosołu i gotować. Gdy ryż będzie miękki, doprawić Risotto po mediolańsku szafranem, masłem i posypać tartym serem.