olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Risotto z brokułami i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Risotto z pieczarkami, czosnkiem, natką pietruszki, piersią z kurczaka, marchwią, brokułami i białym winem.

Risotto z brokułami i pieczarkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Risotto z brokułami i pieczarkami

 

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 3 cebule
  • 2 główki czosnku
  • 1 natka pietruszki
  • 500 gram piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 szklanka białego wina
  • 300 gram brokułów
  • 300 gram marchewki
  • 300 gram pieczarek
  • olej do smażenia
  • ¼ łyżeczki Vegety
  • 1,5 szklanki bulionu

 

Sposób przygotowania:

Risotto z brokułami i pieczarkami
Cebule obieram, kroję w kostkę, a następnie wraz z obranym i posiekanym czosnkiem podsmażam na niewielkiej ilości oleju. Do cebuli dodaję posiekaną natkę pietruszki i doprawiam całość Vegetą. Kurczaka kroję w kostkę, doprawiam solą i pieprzem, a następnie smażę na rozgrzanym oleju. Marchewkę pokrojoną w kostkę, pieczarki pokrojone w ćwiartki i różyczki brokułów podsmażam, a następnie łączę z mięsem i cebulą. Ryż podsmażam na patelni, a następnie podlewam go na przemian winem i bulionem, do momentu kiedy będzie miękki. Następnie ryż łączę z mięsem, cebulą i pozostałymi warzywami i podsmażam całość przez chwilę na wolnym ogniu, po czym nakładam na talerze.
Risotto z brokułami i pieczarkami
Do cebuli dodaję posiekaną natkę pietruszki i doprawiam całość Vegetą.
Risotto z brokułami i pieczarkami
Marchewkę pokrojoną w kostkę, pieczarki pokrojone w ćwiartki i różyczki brokułów podsmażam, a następnie łączę z mięsem i cebulą.