Sposób przygotowania:
Risotto z czereśniami
-Zagotować bulion. Łyżkę masła przełożyć do rondelka lub wyskiej patelni i roztopić na małym ogniu, dodać drobniutko posiekaną szalotkę, chwilkę podsmażyć /nie rumienić/. -Wsypać ryż, wymieszać i dusić kilka minut mieszając drewnianą łyżką. -Dodać wino , zwiększyć ogień i gotować do całkowitego odparowania alkoholu. -Wlać dwie małe chochelki bulionu i kontynuować gotowanie. -Wsypać połówki wypestkowanych czereśni, wymieszać, uzupełnić ubytek płynu i gotować do miękkości ryżu/ razem ok.15 minut/. -Bulion dolewać przez cały czas gotowania ,stopniowo w miarę wchłaniania go przez ryż. -Zdjąć z ognia , dodać drobno posiekane migdały, resztę masła, doprawić do smaku solą i pieprzem. -Odstawić na kilka minut ,a następnie przełożyć na talerze. -Ozdobić świeżymi,zielonymi listkami i migdałami.