wieza1987

wieza1987

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Risotto z drobiu.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na koację we dwoje tylko risotto

Risotto z drobiu.

Składniki:

Risotto z drobiu.

 

  • 15 dag ryżu
  • rosół z kurczaka
  • 35 dag ugotowanego kurczaka
  • 10 dag pieczarek
  • 4 dag masła
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szklanki groszku zielonego z puszki
  • 2 łyżki pokrajanej zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • 4 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

Risotto z drobiu.
Ugotować ryż na sypko, aby był lekko twardy i łatwo rozsypujący się. Ugotowanego kurczaka ostudzić, oddzielić kości i pokrajać mięso w kostkę. Pieczarki umyć, pokrajać i przesmażyć na części masła z cebulą. Do ugotowanego ryżu dodać pokrajane mięso, osączony groszek, pieczarki, zieloną pietruszkę i doprawić do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatałową. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, wyłożyć risotto polać pozostałym masłem, posypac utartym serem i zapiec.