Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Risotto z grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

I znowu grzyby!!!!!!!!!!!

Risotto z grzybami

Składniki:

Risotto z grzybami

 

 

  • 1 szkl ryżu
  • 40 dag leśnych grzybów
  • 4-5 łyżek oliwy (ja używam z pestek winogron)
  • 1 łyżka naturalnego masła
  • 1 cebula
  • 2 bulionetki drobiowe (może być bulion)
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 dag twrdego żółtego sera
  • natka, sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Risotto z grzybami
Grzyby dokładnie oczyścić i umyć. Pokroić w niezbyt cienkie plasterki.Cebulę i czosnek drobniutko pokroić.Przesmażyć na oliwie, dodać grzyby i smażyć do odparowania soku. Wsypać ryż i obsmażyć aż ziarenka wchłoną tłuszcz. Bulionetki rozpuścić w 4 szklankach wody.Stopniowo wlewać do risotta. Gotować ok 25 min. stale mieszając, bez przykrycia.Włożyć masło i starty na tarce jarzynowej ser.Jeszcze chwilę trzymać na ogniu.Wymieszać, posypać pietruszką.