Sposób przygotowania:
Risotto z marchwią i groszkiem
Na dużą patelnię (bądź do rondla) wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy tam posiekaną drobno cebulę, szklimy ją na niewielkim ogniu. Następnie dodajemy marchew z groszkiem i pod przykryciem dusimy tak długo aż warzywa rozmrożą się. Solimy je wtedy i wsypujemy ryż (bez woreczków). Wszystko zalewamy szklanką bulionu (przygotowanego wcześniej według przepisu na opakowaniu kostek rosołowych). Na małym ogniu pod przykryciem dusimy wszystko, mieszając od czasu do czasu i uzupełniając bulion, gdy ryż go wchłonie. Tuż przed końcem duszenia doprawiamy danie solą i pieprzem, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu mieszając risotto intensywnie. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, podajemy na stół. Od momentu wsypania ryżu, do podania potrawy upłynie ok. 20-30 minut. Smacznego!