ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Risotto z marchwią i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonałe w towarzystwie lekkich, mięsnych dań np. z drobiu.

Risotto z marchwią i groszkiem

Składniki:

Risotto z marchwią i groszkiem

 

  • 1 opakowanie mrożonej marchwi z groszkiem
  • 2 woreczki ryżu (najlepiej odmiana arborio)
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 2 kostki rosołowe

 

Sposób przygotowania:

Risotto z marchwią i groszkiem
Na dużą patelnię (bądź do rondla) wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy tam posiekaną drobno cebulę, szklimy ją na niewielkim ogniu. Następnie dodajemy marchew z groszkiem i pod przykryciem dusimy tak długo aż warzywa rozmrożą się. Solimy je wtedy i wsypujemy ryż (bez woreczków). Wszystko zalewamy szklanką bulionu (przygotowanego wcześniej według przepisu na opakowaniu kostek rosołowych). Na małym ogniu pod przykryciem dusimy wszystko, mieszając od czasu do czasu i uzupełniając bulion, gdy ryż go wchłonie. Tuż przed końcem duszenia doprawiamy danie solą i pieprzem, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu mieszając risotto intensywnie. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, podajemy na stół. Od momentu wsypania ryżu, do podania potrawy upłynie ok. 20-30 minut. Smacznego!