Sposób przygotowania:
Risotto z suszonymi grzybami
Grzyby dokładnie opłukać, zamoczyć na kilka godzin, ugotować w tej samej wodzie - wywar z grzybów można wykorzystać również do bulionu, którym będziemy podlewać risotto - dzięki temu stanie się bardziej aromatyczne. Na łyżce oliwy i łyżce masła podsmażyć na maśle szalotki i czosnek. Gdy będą lekko zeszklone dodać ryż i zalać go winem i wymieszać. Gdy lekko odparuje można zacząć dodawać bulion - małymi porcjami, aż do całkowitego wchłonięcia, stale mieszając. Uwaga - bulion powinien być gorący, by różnica temperatur nie zahartowała ryżu zamiast go zmiękczać. Gdy ryż będzie już miękki dodać resztę masła, wymieszać i odstawić na chwilę pod przykryciem. Grzyby podsmażyć chwilę na łyżce oliwy, doprawić solą i pieprzem. Można dodać do nich trochę śmietany - dzięki temu risotto będzie gładsze i bardziej kremowe. Risotto przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, posypać obficie natką pietruszki i parmezanem, wyłożyć grzyby, pozwolić by każdy sam połączył smaki na talerzu :)
cherry
Anula
thegrooba
booboo
Pyza
oczywiście żartuję sobie :-)
thegrooba
margolata
oj ja też robiłam ale z kurczakiem i warzywami:P:P Pyza coś głośno myślisz albo telepatia działa na gotujmy:):)
Wspaniałe risotto z grzybkami:)
Pyza
thegrooba
he he:) ja tylko na forum pisałam w czwartek, ze planuje bezmięsne risotto:) ale nie chciałam zdradzić jakie konkretnie:)mam nadzieje Pyzo, że zrobisz;)
Bahus
Lady Marmolada
evita0007