thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Risotto z suszonymi grzybami

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Dzisiaj na obiad pyszne, włoskie danie z polskimi grzybami

Risotto z suszonymi grzybami

Składniki:

Risotto z suszonymi grzybami

 

  • 200 g ryżu arborio
  • 1/8 kostki masła
  • 3/4 szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • przygotowany z 1,5 kostki bulionowej i wody oraz wywaru z gotowania grzybów suszonych w proporcjach 3:1)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • łyżki parmezanu tartego
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • 3 garści suszonych, mieszanych grzybów, np borowiki, rydze, podgrzybki czy grzyby mun
  • śmietana 18 % (według upodobania)

 

 

Sposób przygotowania:

Risotto z suszonymi grzybami
Grzyby dokładnie opłukać, zamoczyć na kilka godzin, ugotować w tej samej wodzie - wywar z grzybów można wykorzystać również do bulionu, którym będziemy podlewać risotto - dzięki temu stanie się bardziej aromatyczne. Na łyżce oliwy i łyżce masła podsmażyć na maśle szalotki i czosnek. Gdy będą lekko zeszklone dodać ryż i zalać go winem i wymieszać. Gdy lekko odparuje można zacząć dodawać bulion - małymi porcjami, aż do całkowitego wchłonięcia, stale mieszając. Uwaga - bulion powinien być gorący, by różnica temperatur nie zahartowała ryżu zamiast go zmiękczać. Gdy ryż będzie już miękki dodać resztę masła, wymieszać i odstawić na chwilę pod przykryciem. Grzyby podsmażyć chwilę na łyżce oliwy, doprawić solą i pieprzem. Można dodać do nich trochę śmietany - dzięki temu risotto będzie gładsze i bardziej kremowe. Risotto przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, posypać obficie natką pietruszki i parmezanem, wyłożyć grzyby, pozwolić by każdy sam połączył smaki na talerzu :)