wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Risotto ze smażonymi mintajem i kalafior

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

proste i smaczne danie :)

Risotto ze smażonymi mintajem i kalafior

Składniki:

Risotto ze smażonymi mintajem i kalafior

 

  • 3 filety mintaj,
  • 0,5 małego kalafior,
  • 2 torebki ryż,
  • 1 cebula,
  • 5 sztuk marchewki,
  • margaryna,
  • 1 łyżka kucharka,
  • sól, pieprz,
  • sok z cytryny,
  • Przyprawa do ryb,
  • olej do smażenia,
  • do panierki jajko, mąka, bułka tarta

Sposób przygotowania:

Risotto ze smażonymi mintajem i kalafior
Mintaja dzielimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, przyprawą do ryb, sokiem z cytryny, odstawiamy.

W tym czasie, kroimy cebulkę w kostkę, marchew obieramy ucieramy na tarce na grubych oczkach. Ryż najpierw podsmażamy na łyżce margaryny, jak zacznie się rumienić zalewamy 500ml wody wymieszanej z łyżką kucharka, dusimy pod przykryciem do miękkości ryżu.

Marchew i cebulkę poddusić na osobnej patelni przyprawić solą, pieprzem.

Kalafior podzielić na małe różyczki, podgotować w osolonej wodzie. Rybę i kalafior panierować w mące, jajku bułce tartej, usmażyć na oleju.

Do szerokiego naczynia ułożyć połowę porcji ryżu, przykryć kołderką z marchewki, ułożyć rybę i kalafior, przykryć pozostałym ryżem. Pychotka ! Polecam!