Alessandro

Alessandro

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Risotto ze szparagami,boczkiem i boczniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Włoskie Risotto ze szparagami , boczkiem i boczniakami w sosie śmietanowo - parmezanowym z maślaną nutą

Risotto ze szparagami,boczkiem i boczniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto ze szparagami,boczkiem i boczniakami

 

Sposób przygotowania:

Risotto ze szparagami,boczkiem i boczniakami
Najpierw gotujemy ryż. Do garnka wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy posiekany w drobną kostkę czosnek i cebule. Szklimy je po czym dorzucamy ryż i przesmażamy aż będzie szklisty. Zalewamy go białym winem i mieszając czekamy aż odparuje. Gdy wino już prawie całkowicie odparuje , dolewamy 3/4 bulionu. Gotujemy ryż 2/3 minuty od momentu zagotowania. Następnie przykrywamy garnek szczelnie pokrywką lub folią aluminiową i czekamy aż ryż wchłonie cały płyn. Co jakiś czas potrząsamy garnkiem lub mieszamy. Ta metoda pozwala nam uzyskać idealny ryż al dente ,ponieważ nie gotujemy cały czas ryżu co zapobiega jego rozgotowaniu. Szparagi gotujemy przez 10 minut we wrzącej , osolonej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki masła. Boczek kroimy w paseczki , boczniaki w mniejsze kawałki. Na oliwie smażymy boczek i grzyby. Dorzucamy szparagi pokrojone na mniejsze części. Smażymy chwilę po czym dodajemy ryż i pozostały bulion. Mieszamy dokładnie. Dolewamy śmietankę ,dodajemy łyżkę masła połowę parmezanu. Mieszamy wszystko i gotujemy aż cały płyn odparuje i risotto ładnie się sklei. Doprawiamy solą i pieprzem .
Risotto ze szparagami,boczkiem i boczniakami
Do garnka wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy posiekany w drobną kostkę czosnek i cebule. Szklimy je po czym dorzucamy ryż i przesmażamy aż będzie szklisty.
Risotto ze szparagami,boczkiem i boczniakami
Zalewamy ryż białym winem i mieszając czekamy aż odparuje. Gdy wino już prawie całkowicie odparuje , dolewamy 3/4 bulionu. Gotujemy ryż 2/3 minuty od momentu zagotowania.
Risotto ze szparagami,boczkiem i boczniakami
Ryż arborio ugotowany al dente , wchłonął cały płyn
Risotto ze szparagami,boczkiem i boczniakami
Na oliwie smażymy boczek i grzyby. Dorzucamy ugotowane szparagi pokrojone na mniejsze części. Smażymy chwilę po czym dodajemy ryż i pozostały bulion. Dolewamy śmietankę ,masło i parmezan. Gotujemy aż wchłonie cały płyn i ryż się ładnie sklei.