Sposób przygotowania:
Risotto ze szparagami,boczkiem i boczniakami
Najpierw gotujemy ryż. Do garnka wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy posiekany w drobną kostkę czosnek i cebule. Szklimy je po czym dorzucamy ryż i przesmażamy aż będzie szklisty. Zalewamy go białym winem i mieszając czekamy aż odparuje. Gdy wino już prawie całkowicie odparuje , dolewamy 3/4 bulionu. Gotujemy ryż 2/3 minuty od momentu zagotowania. Następnie przykrywamy garnek szczelnie pokrywką lub folią aluminiową i czekamy aż ryż wchłonie cały płyn. Co jakiś czas potrząsamy garnkiem lub mieszamy. Ta metoda pozwala nam uzyskać idealny ryż al dente ,ponieważ nie gotujemy cały czas ryżu co zapobiega jego rozgotowaniu. Szparagi gotujemy przez 10 minut we wrzącej , osolonej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki masła. Boczek kroimy w paseczki , boczniaki w mniejsze kawałki. Na oliwie smażymy boczek i grzyby. Dorzucamy szparagi pokrojone na mniejsze części. Smażymy chwilę po czym dodajemy ryż i pozostały bulion. Mieszamy dokładnie. Dolewamy śmietankę ,dodajemy łyżkę masła połowę parmezanu. Mieszamy wszystko i gotujemy aż cały płyn odparuje i risotto ładnie się sklei. Doprawiamy solą i pieprzem .