cremebrule

cremebrule

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 29]

Risotto z boczniakami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Risotto z boczniakami to puszysty obiad

Risotto z boczniakami

Składniki:

Risotto z boczniakami

 

  • szklanka ryzu
  • szklanka bialego, wytrawnego wina
  • 1 duza cebula
  • 3 zabki czosnku
  • oliwa
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub grzybowego
  • kilka suszonych grzybow
  • boczniaki - ok 400g
  • ser zolty, najlepiej parmezan
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • sol
  • papryka czerwona
  • pieprz cayenne
  • lyzka koncentratu pomidorowego
  • lyzka octu winnego

Sposób przygotowania:

Risotto z boczniakami
Suszone grzyby namocz w goracym bulionie. Boczniaki pokroj dosc grubo i przesmaz dobrze na oliwie, odloz. Cebule drobno posiekaj, przesmaz na oliwie, dodaj czosnek i ryz, pomieszaj i chwile podsmaz, az wszystkie ziarenka beda pokryte oliwa, zalej winem i gotuj na srednim ogniu az ryz "wciagnie" wino, dodawaj powoli po lyzce bulionu, ciagle mieszajac, w miedzyczasie suszone grzybki wyjmij z bulionu, drobno pokroj i dodaj do risotto. Kiedy ryz "wciagnie" bulion i bedzie miekki, dodaj boczniaki, dopraw potrawe sola, pieprzem, papryka i octem i podawaj posypana tartym serem i posiekana zielenina.