p.haju

p.haju

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Roast sirloin z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To jedzonko zrobiłem na obiad w trakcie obsługi video, doszkalania zawodowych cukierników

Roast sirloin z dodatkami

Składniki:

Roast sirloin z dodatkami

 

  • steki z polędwicy wieprzowej (ca. 100 – 130 g na osobę)
  • 2 duże czerwone cebule
  • biała kapusta (lekko pomarszczona)
  • ca. 500 g ciemnych pieczarek
  • śmietana 30%
  • kilka łyżek maki
  • ziemniaki
  • natka świeżej pietruszki
  • ca. 200 ml białego wytrawnego szampana lub wina
  • trochę Brandy (nie jest konieczne, lecz dodaje swoistego aromatu)
  • olej
  • masło
  • świeża szałwia
  • świeży rozmaryn (może być posiekany suszony)
  • świeży tymianek (może być posiekany suszony)
  • kilka ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Roast sirloin z dodatkami
Szałwię, pietruszkę, tymianek, czosnek posiekać i wymieszać razem.
Rozmaryn posiekać osobno.
Mięso uturlać w posiekanych i wymieszanych przyprawach, posypać do smaku pieprzem i solą, następnie owinąć w folię i włożyć na 2 godz. do lodówki.
Pieczarki pociąć na plasterki, obydwie cebule posiekać.
Kapustę pociąć na ca. 1 cm paski; po prostu pociąć do gotowania.
Ziemniaki ugotować w mundurkach w posolonej wodzie, obrać. Jeżeli ktoś nie lubi obierać kartofli w mundurkach, to można je, wcześniej obrane ugotować w posolonej wodzie. Ziemniaki ugotowane i obrane, włożyć do żaroodpornego pojemnika, posypać rozmarynem oraz ca. 1/3 posiekanej cebuli, spryskać olejem, wymieszać i włożyć do rozgrzanego piekarnika (190°C góra/dół).
Kapustę ugotować w posolonej wodzie i odcedzić, tak by zachować wodę po gotowaniu. Na patelni lub w garnku po kapuście rozpuścić masło, wsypać mąkę, wymieszać i następnie dodając (ciągle mieszając) wody po gotowaniu kapusty zrobić sos. Sosu powinno być objętościowo ca. 1/3 objętości ugotowanej kapusty.
Mięso + reszta cebuli na patelnię z rozgrzanym olejem. Mięso upiec z każdej strony, następnie na żaroodporny talerz i do piekarnika obok ziemniaków (by utrzymać ciepłym). Pieczarki na patelnię z tłuszczem i cebulą po mięsie, upiec, następnie zalać winem, dodać posiekanych przypraw + sól i pieprz, wymieszać, dolać brandy, wymieszać i krótko trochę podpiec.
Na talerze włożyć upieczone mięso, na nie pieczarki wraz z sosem, obok kartofle i kapustę.
Można podawać z dobrym białym, wytrawnym winem, np. Vouvray.

Smacznego :)

Tagi:

mak