Sposób przygotowania:
Roast sirloin z dodatkami
Szałwię, pietruszkę, tymianek, czosnek posiekać i wymieszać razem.
Rozmaryn posiekać osobno.
Mięso uturlać w posiekanych i wymieszanych przyprawach, posypać do smaku pieprzem i solą, następnie owinąć w folię i włożyć na 2 godz. do lodówki.
Pieczarki pociąć na plasterki, obydwie cebule posiekać.
Kapustę pociąć na ca. 1 cm paski; po prostu pociąć do gotowania.
Ziemniaki ugotować w mundurkach w posolonej wodzie, obrać. Jeżeli ktoś nie lubi obierać kartofli w mundurkach, to można je, wcześniej obrane ugotować w posolonej wodzie. Ziemniaki ugotowane i obrane, włożyć do żaroodpornego pojemnika, posypać rozmarynem oraz ca. 1/3 posiekanej cebuli, spryskać olejem, wymieszać i włożyć do rozgrzanego piekarnika (190°C góra/dół).
Kapustę ugotować w posolonej wodzie i odcedzić, tak by zachować wodę po gotowaniu. Na patelni lub w garnku po kapuście rozpuścić masło, wsypać mąkę, wymieszać i następnie dodając (ciągle mieszając) wody po gotowaniu kapusty zrobić sos. Sosu powinno być objętościowo ca. 1/3 objętości ugotowanej kapusty.
Mięso + reszta cebuli na patelnię z rozgrzanym olejem. Mięso upiec z każdej strony, następnie na żaroodporny talerz i do piekarnika obok ziemniaków (by utrzymać ciepłym). Pieczarki na patelnię z tłuszczem i cebulą po mięsie, upiec, następnie zalać winem, dodać posiekanych przypraw + sól i pieprz, wymieszać, dolać brandy, wymieszać i krótko trochę podpiec.
Na talerze włożyć upieczone mięso, na nie pieczarki wraz z sosem, obok kartofle i kapustę.
Można podawać z dobrym białym, wytrawnym winem, np. Vouvray.
Smacznego :)
Rozmaryn posiekać osobno.
Mięso uturlać w posiekanych i wymieszanych przyprawach, posypać do smaku pieprzem i solą, następnie owinąć w folię i włożyć na 2 godz. do lodówki.
Pieczarki pociąć na plasterki, obydwie cebule posiekać.
Kapustę pociąć na ca. 1 cm paski; po prostu pociąć do gotowania.
Ziemniaki ugotować w mundurkach w posolonej wodzie, obrać. Jeżeli ktoś nie lubi obierać kartofli w mundurkach, to można je, wcześniej obrane ugotować w posolonej wodzie. Ziemniaki ugotowane i obrane, włożyć do żaroodpornego pojemnika, posypać rozmarynem oraz ca. 1/3 posiekanej cebuli, spryskać olejem, wymieszać i włożyć do rozgrzanego piekarnika (190°C góra/dół).
Kapustę ugotować w posolonej wodzie i odcedzić, tak by zachować wodę po gotowaniu. Na patelni lub w garnku po kapuście rozpuścić masło, wsypać mąkę, wymieszać i następnie dodając (ciągle mieszając) wody po gotowaniu kapusty zrobić sos. Sosu powinno być objętościowo ca. 1/3 objętości ugotowanej kapusty.
Mięso + reszta cebuli na patelnię z rozgrzanym olejem. Mięso upiec z każdej strony, następnie na żaroodporny talerz i do piekarnika obok ziemniaków (by utrzymać ciepłym). Pieczarki na patelnię z tłuszczem i cebulą po mięsie, upiec, następnie zalać winem, dodać posiekanych przypraw + sól i pieprz, wymieszać, dolać brandy, wymieszać i krótko trochę podpiec.
Na talerze włożyć upieczone mięso, na nie pieczarki wraz z sosem, obok kartofle i kapustę.
Można podawać z dobrym białym, wytrawnym winem, np. Vouvray.
Smacznego :)