Roksanka

Roksanka

Szef Kuchni
[Przepisów: 41]

Rogaliki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasteczka rogaliki, idealna przekąska

Rogaliki

Składniki:

Rogaliki

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki
I część : 2 kostki drożdży, 6 łyżek letniego mleka oraz 2 łyżki cukru, wymieszać ze sobą.Następnie 500 g mąki zwykłej, 250 g margaryny lub masła oraz 2 jajka razem ze sobą wymieszać, dolewają powoli wcześniej wymieszane składniki z części I. Należy dokładnie wyrobić ciasto. Włożyć je do zimnej wody, zostawić aby ciasto wypłynęło do góry lub pękło. Wyciągnąć ciasto i dobrze wyrobić. Podzielić ciasto na 4 części i wywałkować je w kształcie koła, podzielić na 8 części, dodać na to ciasto pokrojone kawałki jabłka i ciasto należy zawinąć. Każdą z ośmiu części, delikatnie by nie rozerwać ciasta. Zawijać od najgrubszej części do szpica. Piec : 20 minut , 200 stopni C.